Donderdag 23 augustus heeft er in Gemert een incident voorgedaan met een drone. Verkeersvliegers van Wizz Air schrikken zich rot als ze op een hoogte van 1400 meter over Gemert vliegen en op een afstand van 100 meter een drone zien vliegen.

Zie ook: ed artikelartikel Gemerts Nieuwsblad

Het vliegtuig was op weg naar Eindhoven airport. Op 14 km afstand van Gemert waren de piloten op dat moment dus druk bezig met de voorbereiding van de landing van hun vliegtuig. De werkdruk is tijdens het opstijgen en landen het grootst voor piloten. Op dit soort afleiding tijdens de landing procedures zit niemand te wachten!

Gemert ligt in CTR Volkel. Dat wil zeggen dat het luchtruim gecontroleerd wordt door de luchtverkeersleiding, in dit geval de luchtverkeersleiding vliegbasis Volkel.

Een gecontroleerd luchtruim (CTR) is een gebied rondom een luchthaven. De taak van de luchtverkeersleiding is om het luchtruim waar zij verantwoordelijk voor zijn veilig te houden voor het vliegverkeer. Zij bewaken het luchtruim en zorgen dat vliegend materieel op afstand van elkaar blijven. Als je geen vergunning hebt om in de specific categorie te mogen vliegen, is een CTR een no fly zone voor drones.

GODRONE app

De overheid heeft een vliegkaart ontwikkeld waarin heel duidelijk wordt aangegeven waar je wel vrij met een drone (open categorie) mag vliegen. www.godrone.nl


Volkel is de thuisbasis van de trauma helicopter in de regio. Een F35 kan misschien op 300 meter over vliegen. Een traumaheli kan bij inzet ook landen in onze gemeente.

Een consument mag in een CTR nog geen DJI mini 4 pro drone van 249 gram de lucht in laten. Zelfs een drone aan een touwtje is verboden. Alleen bedrijven met een exploitatievergunning uitgegeven door het ILT die met speciaal opgeleide drone piloten vliegen, mogen onder bepaalde voorwaarden met een drone in een CTR vliegen.

Voorwaarden vergunninghouders

  • Je dient een vluchtplan te maken en minimaal 24 uur van te voren in te dienen (in dit geval) bij het ministerie van defensie.
  • Na toestemming meld je op de dag van vliegen 15 min voor aanvang van de vlucht aan bij de luchtverkeersleiding.
  • Je vliegt binnen je vliegplan en aangegeven hoogte.
  • Na de vlucht dien je bij de luchtverkeersleiding weer af te melden.
  • Drone moet in zicht van de piloot zijn (VLOS) of in zicht van een waarnemer die in radio contact staat met de piloot (EVLOS)

Als dronepiloot moet je tijdens het vliegen bereikbaar zijn voor de verkeerstoren. Recent vlogen wij voor een makelaar in Ysselsteyn en kregen wij tijdens het vliegen een telefoontje dat we 1,5 uur moesten stoppen omdat er chinook helicopters over ons vlieggebied richting Volkel kwamen vliegen. 10 minuten later zagen wij op zo’n 200 m hoogte de chinook heli’s overvliegen.

De standaard maximale vlieghoogte is ook voor ons als vergunninghouder 120m en je moet de drone in het zicht hebben en houden (VLOS: visual line of sight). WIj mogen alleen hoger vliegen bij een object dat zelf hoger is dan 120 meter.

Naast allerlei eisen tijdens de vlucht dient een vergunninghouder een hele administratie bij de houden. Over de drones, het onderhoud, de trainingen van de flight crew, de vliegenplannen etc. Onderdeel van de vergunning is dat je een operationeel handboek hebt gemaakt waarin al je procedures staan qua veiligheid, opleiding en nog veel meer.

Er is geen excuus om op 1400 meter hoogte met een drone te vliegen. Een drone van 1 kg kan al schade aan een vleugel van een vliegtuig veroorzaken of aan een turbine motor. Wanneer er een gat in de vleugel geslagen wordt en de batterij van de drone dringt binnen in de vleugel, kan door de extra warmte van de electronica in de vleugel de batterij in brand vliegen. Kerosine opgeslagen in de vleugel van een vliegtuig kan dan een ramp veroorzaken..

Onverzekerd

Naast de risico’s voor piloot en crew en de passagiers en het grond risico’s kan je een aardige rekening tegemoet zien als je schade veroorzaakt. Je bent niet verzekerd als je je niet aan de regels houdt.

Wij merken dat er nog veel onbekend is over het vliegen in een CTR. Zowel bij consumenten, bedrijven en zelfs bij de overheid. Soms vindt men de regels maar overbodig en overtrokken omdat men de risico’s niet kent. Vaak weet men niet beter.

Afgelopen week nog kwamen wij in gesprek met de directie van een groot bouwbedrijf die met een drone vliegt en absoluut geen weet heeft welke regels er worden overtreden. Zelfs Brainport bereikbaar huurt een bedrijf in die tijdens de markt in Gemert illegaal met een drone vliegt. Tijdens de kindervakantieweek zijn er recent ook drone beelden gemaakt.

Wij begrijpen het allemaal wel en we willen het feestje niet verpesten, maar de veiligheidsmaatregelen in een CTR zijn er niet voor niets. Deze bedrijven c.q. vrijwilligers zullen niet naar 1400 meter vliegen, maar wat doe je als je drone geen GPS lock meer heeft en ervandoor gaat zoals recent een DJI AVATA er vandoor ging en tot een hoogte steeg van ruim 1200 meter?

Ook dat kan gebeuren. Ook bij ons. Wij staan in directe verbinding met de luchtverkeersleiding en hebben hiervoor procedures afgesproken.

Het ED schrijft nu over dit bijna ongeval, maar ook het ED publiceert drone beelden die illegaal zijn gemaakt door mediabedrijven. Ook opdrachtgevers hebben een verantwoordelijkheid om te checken of de partij waar zij zaken mee doen ook de juiste vergunning heeft. We hebben nog een weg te gaan.

DJI app waarschuwt als vlieghoogte boven 120m wordt ingesteld

We hebben even een testje gedaan met 3 drones. DJI mini 3, DJI mavic 3 pro en de DJI mavic 3E. De laatste drone is voor puur zakelijk gebruik. Bij de DJI mini 3 pro en mavic 3 pro kan je de vlieghoogte instellen tot een hoogte van 500 meter. Als je de vlieghoogte boven de 120 meter instelt, dan krijg je een waarschuwing dat je de maximale toegestane vlieghoogte overschrijdt en dat hoger vliegen geheel voor eigen risico is.

Controller waarschuwt als je in luchtklasse C of D wilt opstijgen

Je controller waarschuwt je ook ook als je in een restricted area wilt opstijgen. Een consument mag alleen in luchtklasse G vliegen = open luchtklasse. Zie onderstaande melding en screen dump van DJI controller met waarschuwing dat je in een no fly zone bent..

Aircraft in warning zone – class D airspace

Geen enkele drone operator zal het in zijn hooft halen om 1400 meter hoog te vliegen. Laat staan dat je zoiets zou doen in een CTR gebied. De persoon die op 1400 meter heeft gevlogen, heeft waarschijnlijk de software beveiliging van de DJI drone gehackt om de beveiliging van de app te omzeilen om naar 1400 meter te kunnen vliegen. Het klonk in ieder geval niet als een ongecontroleerd vliegende drone / fly away.

Dat zijn dus mensen die donders goed weten wat ze doen en weten dat het illegaal is, vliegen in een CTR en vliegen op 1400 meter hoogte.

Ballonfestijn Gemert

Vorig jaar hebben wij voor de organisatie ter promotie van het ballonfestijn gratis foto’s en video gemaakt van het evenement. Onze waarnemer spotte toen een drone die illegaal over het terrein vloog. De grote angst die ballonvaarders hebben is dat zo’n drone dan hun passagiers of de piloot raakt. Een drone die je vol in het gezicht raakt kan aardig wat letsel veroorzaken. Bedenk dan in een kleinere ballon maar 1 piloot zit!!

Naast alle standaard maatregelen, stemmen wij bij het ballonfestijn onze drone vluchten af met de safety manager van het evenement. Wij zijn bij de briefing van de ballonvaarders aanwezig en maken afspraken wat wel en niet kan. Als wij een drone in de lucht spotten, dan moeten wij uit veiligheidsoverwegingen onze drone laten landen.

Zie je iemand met een controller die dan aan het vliegen is tijdens het ballonfestijn, spreek die persoon aan en vraag zijn drone te laten landen. Krijg je geen medewerking, meldt het gerust de politie. Gewoon voor de veiligheid van de ballonvaarders en hun passagiers.

Locatie Molenbroek ballonfestijn 2024

Leave a comment